Seleccionar página

CHANCE

CHANCE

a partir de la novela “Being There”de Jerzy Kozinsky

Hamburger Sprechwerk (Hamburg-Alemania) 2008
Balhaus Ost (Berlin-Alemania) 2008
Nominación Premios Rolf Mares a la mejor dirección escénica 2009

Descripción

“Chance” és un projecte que neix de la novel.la “Being there” de Jerzy Kosinsky, coneguda per la llegendaria pel.lícula de “Wellcome Mr. Chance”, de Hal Ashby i protagonitzada per Peter Sellers i Shirley MacLein.

En un moment de crisi econòmica, pèrdua de valors i d’una desorientació espiritual important, apareix una nova figura, un nou gurú a la primera ciutat del món. Nova York. Es diu Chance i ningu sap qui és ni d’on ve.
Chance és un home que porta treballant uns quaranta anys en el jardí d’una luxosa vil.la de Nova York. Quan no treballa al jardi, queda hipnotitzat per la televisió, a través de la qual coneix el món exterior. Probablement fill bastard, amb fortes limitacions intel.lectuals, mai ha sortit d’aquest paradís. L’acció dramàtica comença quan mort el propietari de la mansió.
Els advocats es veuen obligats a tancar la casa i a desallotjar el probre jardiner que no posseix cap tipus d’identitat. Però Chance és un home amb sort, vesteix elegants tratges del difunt propietari.surtint de casa, és atropellat pel cotxe de Mr. Rand, el director del Institut de Finances de Nova York.
De seguida li ofereix hospitalitat, ja que viuen entre metges i infermeres degut a la malaltia terminal que pateix el mil.lionari poderós. Amb la seva dona, EE, en Chance i Mr. Rand inicien una profunda amistat, recuperant el caliu que havia perdut la seva casa. En Chance parla del seu jardí i dels cicles naturals, les estacions, mentre Mr. Rand enten els seus discursos com a metàfores de la crisi econòmica que està patint el pais. Sembla que tot això sigui un cura per la seva malaltia. D’una manera ben ràpida, Chance es dona a conèixer a través dels mitjans de comuniació com el nou conseller de Mr. Rand. La seva dona, que treballa a les Nacions Unides s’enamora i s’entrega a ell, amb la convicció que la seva relació es portarà a terme quan Mr. Rand s’en vagi per sempre. En quatre dies, Chance passa per la televisió i és convidat als esdeveniments més importants de la nació. Tot i ser un enigma pels serveis secrets de l’Estat, i no tenir cap passat, finalment acaba sent candidat a la presidència dels Estats Units.

Un societat complexe i sofisticada, plena de mancances emocionals i espirituals. Desitjen una possible reconciliació amb la seva pròpia essència quan apareix la figura d’aquest ésser senzill, natural i tranquil, en Chance, però aquesta fabula resulta una ironia donat la seva vertadera identitat.
Estem parlant d’orient contra occident? Del gran tema de la incomunicació al s.XXI?

Aquest projecte, estrenat al Hamburger Sprechwerk d’Hamburg i al BalhausOst de Berlin, nominat als premis Ralf Mares Preis d’Hamburg per la posa en escena, està interessat en preguntar a l’espectador, a partir d’un retrat típic d’una societat neuròtica en plena crisi econòmica, sobre el seu primer error relacionat amb l’expulsió del paradís: l’allunyament de la seva propia essència, lligada amb la pèrdua de lo sagrat i de l’alegria i la dimensió espiritual de la vida en harmonia amb l’univers. Una mirada passoliniana sobre l’espectacle.

Direcció: Marta Gil

Dramaturgia: Albert Tola

Actors
EE, Alicia González
Mr. Rand, Carles Arquimbau
Chance, Pep Tosar
Altres personatges: l’advocat, el periodista, els senadors…etc, Jaume

Fotos

Vídeos