“ÑI JUJRÍ MUJRÍ, NO ÉS FÀCIL DE DIR”

a partir de la Gaviota d’Anton Txèkhov/ versión de Eva Hibernia

Théâtre National de Strassbourg /Festival Jeunes Premières Créateurs Européens 2006
Festival Impuls Off (Hamburg- Alemania) 2007

“ÑI JUJRÍ MUJRÍ, NO ÉS FÀCIL DE DIR” neix com a projecte d’investigació i de creació sobre La Gavina de Txèkhov. Es presenta a de l’1 al 4 de Desembre 2005 a l’Institut del Teatre de Barcelona com a Taller de Direcció de la jove directora Marta Gil Polo, formada també al Institut del Teatre d’Hamburg i directora dal Schauspiel Köln (Teatre nacional de Colònia) i del Oldenburgishes Staatstheater (Teatre nacional d’Oldenburg).

L’espectacle ha participat en diferents festivals internacionals:

-Festival des Jeunes Créateurs Européens 2006, presentat al TNS ,Teatre Nacional de Strasburg. França.
-Festival FINALE 07 al Thalia Theater d’Hamburg

A nivell nacional:

-Festival LOLA, Esparraguera. Octubre 2006.
-Teatre Alegria. Terrassa. Novembre 2006.
-Antic Teatre. Barceloba. Juny 2006.

Resum del projecte: La pròpia experiència

“ÑI JUJRÍ MUJRÍ, NO ÉS FÀCIL DE DIR” és teatre de text, una creació dramaturgica i escènica sobre el clàssic txejovià.

Hem triat La Gavina de Txèkhov perquè voliem parlar de coses molt properes a nosaltres, les del món del teatre que coneixem fa deu anys. Hem utilitzat el material que ens oferia Txèkhov com a pretext per parlar del què ens interessava: la confluència entre art i amor. Es va voler escenificar situacions complexes en assajos, on els actors es senten fràgils i vulnerables, on el director i l’autor són qüestionats constantment, etc. Però això és només a primer nivell de lectura de l’obra. Després, conforma profunditzem els assajos, ens adonem que aquests temes són molt més universals i troncals, que poden arribara tothom.
Què vol dir estimar? Què és una obra mestre i què no? Com es pot jutjar un bon autor? Qui té la veritat absoluta del bon criteri? El més important en l’artista és la necessitat? Tots, gairebé tots, els hem vist dintre La Gavina. Es tracta d’exposar els nostres somnis, frustracions, pors i mancances, en fi, parlar de la nostres dificultats d’una manera poètica i versemblant, esquivant els possibles clichés estipulats de la professió.
La intel.ligència i la consciència amb la que parlen els personatges de Txèkhov, s’apropa a una veritat molt propera a la nostra. L’autor mostra una gran sensibilitat envers l’ésser humà, el descriu sense jutjar-lo. Nosaltres hem intentat fer el mateix. Els personatges de la Gavina engloben l’actitut de molts companys, directors, escenògrafs, productors i actors. L’espectacle està adreçat a tots ells i a tota mena de public que li commogui la visió d’en Txèkhov sobre la vida , l’amor i l’art.

ACTORS

JORDI ANDÚJAR, Actor.
JORDI BALLESTER, Actor.
ANA CASAS, Actriu.
ALICIA GONZÁLEZ LAA, Actriu.
MERCÈ SOLÉ, Actriu.

EQUIP DARRERA L’ESCENARI:

MARTA GIL POLO, Directora.
EVA HIBERNIA, Autora.
ILKE HERTER, Escenografa.
ISABEL FRANCO, Figurinista.
ALBERT SERRADÓ ESCRIU, Director de fotografia.

VÍDEOS