Seleccionar página

ESCENES D’UN MATRIMONI

“Escenes d’un matrimoni”

d’Ingmar Bergman.

2018  Al Teatre Akademia.

Sinopsi

Johann i Marianne porten un matrimoni aparentment perfecte. Al principi Marianne és una advocada matrimonial amb èxit, i Johan, que supera els 40, és un respectat científic en una institució de prestigi. Tenen dues filles. Tots dos semblen persones amb una gran capacitat reflexiva, fins i tot, per moments, poden semblar arrogants tan satisfets que semblen del seu matrimoni. Però l’espectador necessita entendre la seva felicitat, com funcionen en detall, i no només amb la seva relació de parella, sinó també amb les seves famílies biològiques, la societat, l’estat, el món en què viuen…

En sis escenes Bergman retrata el camí pres per aquesta relació. Sis trobades que en diversos mesos o anys, se separen en el temps: la unió perfecta, primers petits conflictes, la separació a causa d’una altra dona, un primer retrobament, el divorci i, finalment, anys més tard, una nit en comú en una cabana enmig del no res.

Els dos protagonistes es precipiten d’una escena a una altra sempre des del desconegut –des d’un lloc involuntari, perquè no sembla haver cap altra manera d’afrontar allò que no coneixem. La seguretat intel·lectual inicia s’evapora poc a poc, i un nou nucli apareix: la por, la incertesa, la impotència, la nebulosa tant en el tracte amb un mateix com amb els altres, i en un món en què es viu, on el matrimoni civil esdevé un símbol patètic. Potser això és un tema que encara és més obert, potser hem desenvolupat estratègies més diverses, o potser encara hi ha por a la màscara, por a jugar, jugar tots els dies fins que la mort ens separi.

Gènere

Tragicomedia

Repartiment:

Marianne – Anna Sabaté
Johan – Jordi Figueras

Fitxa artística

Autor: Ingmar Bergman
Traducció: Carolina Moreno
Direcció: Marta Gil
Assessorament: Albert Tola
Espai escènic i vestuari: Joana Martí
Il·luminació: Lluís Serra i Natàlia Ramos
Música: Àlex Tenas
Lluita escènica: Valentina Calandriello
Assessorament caracterització: Txus González
Fotografia i vídeo: Albert Serradó
Audiovisuals: OMEN
Ajudant de direcció: Esteve Mulero (Estudiant en pràctiques de l’Institut del Teatre)
Producció executiva Nexus Europa: Marta Parramón Girvent
Producció executiva Les Antonietes: Raül Perales i Annabel Castan
Distribució: Escenapart
Agraïments: Esther Gil, Xavi Siles, Jordi Vericat, Joaquin Daniel, Oriol Tarrason, Eduard Arderiu, Singermornings Vestuari.

Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació: Míriam Font
Gestió de públics: Rubén Salinas
Assistenta de direcció art.: Isabelle Bres
Cap de sala: Enrique Vallejo
Cap tècnic: Pol Queralt
Tècnic: Lluís Serra