CURS

L’escenificació: del
concepte a l’escena

Curs de direcció escènica per a intèrprets,
directors, dramaturgs i qualsevol persona
interessada en les arts escèniques

Professora: Marta Gil Polo

________________

DESCRIPCIÓ DEL CURS

Aquest curs serà de caràcter presencial. En cas que finalment no sigui possible fer-lo a la Sala Beckett, es farà de manera virtual.

El nostre ofici d’escenificació s’escriu amb imatges. Què vols explicar a l’espectador? Quina és la imatge o visió que impulsa el teu espectacle?

Per escenificar un text dramàtic necessites un CONCEPTE per expressar la teva mirada, personal i única. El concepte parteix d’una hipòtesi o aposta que fas de tota l’obra. Per anar més enllà de la direcció d’actors, i l’anàlisi de text, has de generar una sèrie de materials i llenguatges escènics visuals i conceptuals que et portaran a un lloc nou i desconegut. Arrisca i aniràs lluny. Arrisca més i aniràs encara més lluny en la construcció del teu pensament.

En aquest curs teòric i pràctic coneixeràs les eines necessàries per construir la teva mirada, que comença en la dramatúrgia i es dirigeix cap a l’espai escènic, el vestuari, la il·luminació, l’espai sonor i el vídeo. Ens deixarem inspirar per tot tipus de materials (cinema, arts plàstiques, poesia, filosofia i sociologia) per treballar l’obra en totes les seves capes, per tal que després puguis desenvolupar el teu projecte amb tot el teu equip.

Proposaré un text que necessites haver llegit en profunditat per començar el curs. Només cal que vinguis amb moltes ganes. Realitzarem exercicis pràctics i investigarem diferents fonts per realitzar el concepte de cada participant.

___________

MARTA GIL POLO

Llicenciada en Direcció Escènica i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre. Va completar la seva formació acadèmica al ITMF, Institut für Theater und Regie d’Hamburg (Alemanya). També ha completat la seva formació com a dramaturga a la Sala Beckett amb Martin Crimp i Paco Zarzoso.

A Alemanya, ha dirigit Romeu und Julia de W. Shakespeare a l’Oldenburgisches Staatstheater; Die Geburtstagsfeier (La festa d’aniversari) de Harold Pinter al Schauspiel Köln, Colònia; Kälte (Fred) de Lars Norén al Schauspiel Köln, i Dreier (Trio) de Jens Roselt al Thalia Theater d’Hamburg. Va ser nominada als premis Rolf Mares Preis per a la direcció escènica de Chance de J. Kosinsky.

A Barcelona ha dirigit altres espectacles, entre els quals destaquen La nostra mort de cada dia de Manuel de Pedrolo a la Sala Tallers del TNC; Escenes d’un matrimoni d’Ingmar Bergman al Teatre Akadèmia; Eileen Shakespeare de Fabrice Melquiot al Teatre Tantarantana (espectacle guanyador del segon premi del Certamen de directoras de escena de Torrejón de Ardoz i exhibit al festival Impuls Braunschweig d’Alemanya).

Actualment és directora escènica del projecte musical de L’Auditori Cantània, on ha dirigit, conjuntament amb altres directors, textos de Sergi Belbel, Marta Buchaca, Pere Riera i Joan Brossa.

Com a docent, col·labora habitualment amb el Departament d’Educació per formar en teatre al professorat de francès.